Skalhuse 5, DK-9240 Nibe
Tel 98 68 61 11, info@harbohus.dk
 

Links

appreciativeinquiry.cwru.edu

Amerikansk portal om værdsættende samtale
 

www.aipractioner.com

Tidsskrift om værdsættende samtale (engelsk)
 

www.etsundtarbejdsliv.dk

Erfaringer og gode ideer fra Social og sundhedsområdet

 

ppc.sas.upenn.edu/

Amrerikansk portal om positiv psykologi

 

Vi har lavet en liste over tænkere, som er centrale for værdsættende samtale og som inspirerer os i vores arbejde.
 

Barret, Frank J.

 
Associate Professor of Systems Management ved Naval Postgraduate School iMonterey, California. PhD i Organizational Behavior fra Case Western Reserve University. Med jazz improvisation som eksempel, viser han, hvordan improvisation og kreativitet har betydning for organizationel learning. Hans forfatterskab inkluderer tekster om socialkonstructionism, appreciative inquiry, organizational change and organizational learning.
 

Bateson, Gregory

(1904-1980)
Professor i antropologi. En af de helt centrale bidragydere til den systemiske teori. På-tværs-tænkeren der inspireret af antropologi, psykologi, psykiatri, sociologi, biologi med mere har fokus på de mønstre der forbinder. Kontekst og mentaløkologi er to andre kernebegreber.
http://www.oikos.org/baten.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Gregory_Bateson
 

Browne, Bliss

Amerikansk præst og bankdirektør. Kvinden bag byudviklingsprojektet: Imagine Chicago, som formindskede kriminaliteten blandt unge i Chicago markant gennem et banebrydende, målrettet og håbsfokuseret AI-projekt, der siden har inspireret mange andre storbyer.
http://imaginechicago.org/home.html

Bushe, Gervase

Ph.D. in Organizational Behavior og organisationskonsulent i Vancover, Canada. Meget AI-inspireret ift. storskala forandringsprocesser. Se bl.a. bogen Clear Leadership.
http://www.gervasebushe.ca/
 

Buckingham, Marcus

Ledelseskonsulent, forfatter og forsker. Master degree in social and political science fra Cambridge University. Forfatter til ledelsesbøger om, at bruge styrkerne til udvikling.
 

Cooperrider, David

Professor i Organizational behavior, Weatherhead School of Management Case Western Reserve University. Som PhD-studerende udviklede han med sin vejleder Suresh Srivastva begrebet Appreciative Inquiry ved en tilfældighed, som siden har fået meget stort gennemslag.
http://weatherhead.case.edu/faculty/faculty.cfm?id=5411

Drucker, Peter Ferdinand
(1909-2005)
Forfatter, ledelseskonsulent og universitetsprofessor. En af organisationsteoriens grand-old-men fra USA. Sat dagsorden gennem et helt liv med fokus på ledelse, knowledge worker begrebet, og med en optagethed af det der giver organisationer liv.
http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Drucker
Fredricksson, Barbara

Gergen, Kenneth J
(1945-)
Professor i psykologi ved Swarthmore College, USA. Ophavsmanden til socialkonstruktionismen der fokuserer på det relationelle og relationernes betydning for den sociale konstruktion. Leder af The Taos Institute.
http://www.taosinstitute.net

Lang, Peter
International anerkendt karismatisk systemisk brobygger mellem teori og praksis. Leder af KCC-Foundation, London, England. Inspiration fra især Wittgenstein, Dewey, Bateson og Ricoeur.
http://www.kcc-international.com
Ludama, Jim

Luhmann, Niklas
(1927-1998)
Jurist og senere professor i sociologi, Bielefeldt Universitet, Tyskland. Ud fra bl.a. Maturanas autopoiese begreb udvikler han en sociologisk universel total-teori på et systemteoretisk grundlag. Meget kompleks og produktiv.
http://en.wikipedia.org/wiki/Niklas_Luhmann
http://home16.inet.tele.dk/jesper_t/luhmann.htm
Maturana, Humberto
(1927-)
Professor i neurobiologi, universitet i Chile. Ophavsmanden til autopoiesebegrebet sammen med sin elev, Francesco Varela. En af de helt centrale systemiske bidragydere til den basale konstruktionstanke.
http://en.wikipedia.org/wiki/Humberto_Maturana
http://www.matriztica.org/

Oliver, Christine
Engelsk psykoterapeut, organisationskonsulent, ekstern lektor på University of London og forfatter til bogen Reflexive Inquiry. En videreudvikling af AI.
http://www.christineoliver.net/
Troosten-Bloom, Amanda

Tomm, Karl
Canadisk familieterapeut, der udviklede de fire spørgsmålstyper om lineære, cirkulære, refleksive og handlingsafklarende spørgsmål. Siden videreudviklet af MacMann Berg, som har en tæt kontakt med Karl Tomm.
http://www.familytherapy.org/downloads.html#KT

Wittgenstein, Ludwig
(1889-1951)
En af de 20. århundredes mest markante sprogfilosoffer. Igangsat to filosofiske skoler – en filosofisk rationalisme og en sprogfilosofisk tilgang med sproget som betydningsbærer og meningsskaber.
http://da.wikipedia.org/wiki/Ludwig_Wittgenstein
Whitney, Diana
Vidste du at >

Der er en lang række andre metoder som er almindelige blandt VS-praktikere. Mange er beskrevet udførligt i VS-litteraturen. Se også www.aipractitioner.com